“Kaišiadorių žydų laiškai į Ameriką” sinagogoje

Į Žiežmarių sinagogą žmonės rinkosi paklausyti aktorės Rasos Samuolytės ir  muzikanto Arkady Gotesmano programos iš žydų kultūros festivalio „Jewish art festival in Lithuania“.

Vakaro metu skambėjo Arkady Gatesmano grojamos žydų liaudies melodijos ir aktorės skaitomi Kaišiadoryse gyvenusios žydės nuo 1937 metų pusseserei į Ameriką rašyti laiškai. Laiškai pilni gyvenimiškų smulkmenų, tiems, kas už Atlanto, juose jaučiami labai reikšmingų ir brangių giminaičių, draugų gyvenimo detalių, naujienų. Beklausant ir šypsena atsirasdavo nuo tokių smulkmenų, kaip pasvarstymai apie siuntos apmokėjimus ir ilgesys širdyje, nuo tokio švelnaus pavydo persmelktų žodžių, tiems, kuriems jau tikrai pasisekė atsidurti Amerikoje.

Visos šios programos „Kaišiadorių žydų laiškai į Ameriką“ užuomazgos atsirado dar 2008 metais, kai Lietuvą kankino krizė. Kaip prisimena  Arkady Gotesmanas, jie su draugu tiesiog grojo, kalbėjo ir prisijungus  dabartiniam Kaišiadorių muziejaus direktoriui Olijardui Lukoševičiui pokalbiai pasisuko būtent apie šituos nepaprastai paprastus laiškus. Tai artimiems asmenims siųsti laiškai, kuriuose atsikuria tuometis žmonių gyvenimas ir buitis.

Tų laiškų nebuvo daug, todėl aktorės Rasos Samuolytės rankose buvę puslapiai greitai ištirpo ir neliko nei vieno. Po skaitymo, susėdę abu programos dalyviai dar pasidalino pačių patirtimis, įspūdžiais, perskaičius laiškus pirmą kartą, šių laiškų reikšmę dabartiniame gyvenime ir visos programos svarbą.