Amerikos paveldo užsienyje apsaugos komisijos pirmininkės vizitas Žiežmarių sinagogoje

Penktadienį, balandžio 21 d., Kaišiadorių rajono savivaldybės meras Šarūnas Čėsna Žiežmarių sinagogoje susitiko su Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininke Faina Kukliansky ir JAV paveldo užsienyje išsaugojimo komisijos pirmininke Starlet Jones, kurią lydėjo JAV ambasadoriaus pavaduotojas Tamir Waser ir kiti delagacijos nariai.

Žiežmarių sinagoga – įspūdingas istorinis paminklas, viena iš nedaugelio Europoje išlikusių medinių sinagogų. Po karo Žiežmariuose žydų nebeliko, o unikali sinagoga daugelį metų buvo paversta sandėliu ir laikui bėgant tapo avarinės būklės. Nuo 1980-ųjų pastatas buvo nenaudojamas. Maldos namus pavyko išsaugoti tik vietinių Žiežmarių gyventojų dėka. Jie užkalė pastato langus, išvežė po sovietmečio, kai čia buvo prekių sandėlis, likusias šiukšles. 2015 metais ji buvo perduota Kaišiadorių rajono savivaldybei, kuri dėjo maksimalias pastangas kuo greičiau išsaugoti Žiežmarių sinagogą ateities kartoms, kiek įmanoma labiau grąžinti sinagogai pirminę būklę. Šiandien Žiežmarių sinagoga iš dalies atgavo buvusį vaizdą: atkurtas pastato fasadas, įstatyti nauji langai, sutvarkytas stogas. Šiuo metu ji veikia kaip aktyvus kultūros židinys – joje rengiamos profesionalių dailininkų ir mėgėjų meno parodos, klasikinės ir pramoginės muzikos koncertai, organizuojami kino vakarai, edukacinės programos. Vis dažniau užsuka keliaujantys pro šalį ar specialiai iki jos atvykstantys turistai ir iš Lietuvos, ir iš užsienio šalių.

Džiugu pranešti, jog susitikimo metu Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky ir JAV paveldo užsienyje išsaugojimo komisijos pirmininkė Starlet Jones pasirašė sutartį, kuria buvo sutarta, jog bendromis jėgomis bus pasirūpinta Žiežmarių sinagogos antrojo aukšto, vadinamosios moterų galerijos, restauravimu. Amerikos paveldo užsienyje apsaugos komisija įsipareigojo pasirūpinti finansavimu ir šiam tikslui skirti iki 75 tūkstančių dolerių. Savo ruožtu Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė užtikrins sklandų projekto įgyvendinimą.


Inf. Kaišiadorių savivaldybės
Foto Lauros Stepanauskaitės