Marinos Chopey tapybos paroda “Žyva”

Marina Chopey gimė 1988 m. Ukrainoje, Užkarpatėje. Nuo šešerių metų lankė dailės mokyklą. Vėliau baigė dizaino specialybę Vyžnicos taikomosios dailės kolegijoje ir Kijevo nacionalinio kultūros ir menų universiteto Užgorodo fakulteto dizaino specialybę.

Dalyvavo tarptautiniuose pleneruose ir parodose Gruzijoje, Ukrainoje, Vengrijoje ir Lietuvoje. Personalinės parodos Mukačeve, Kijeve, Rivne. Dailininkės darbu yra privačiose kolekcijose Ukrainoje, Danijoje, Austrijoje, Vengrijoje, Vokietijoje, Serbijoje, Turkijoje, Baltarusijoje, Čekijoje, Didžiojoje Britanijoje, Lietuvoje, JAV, Lenkijoje ir Slovakijoje.

Ieškant sąlyčio su gyvąja gamta kilo parodos pavadinimas „Živa” pagal gyvenimo, vaisingumo, gamtos deivės vardą

Pristatant dailininkę Mariną Chopey, norisi pabrėžti jos darbuose dominuojantį romantizmą, svajingumą, švelnumą ir simbolinį aspektą. Akivaizdu, kad menininkei svarbu dovanoti žmogui grožį ir gėrį, suteikti stiprybės, sušildyti bei nuraminti jo sielą. Kita vertus, neįmanoma nepastebėti ir darbais perteikiamos ugningos prigimties, aistros bei meilės ilgesio, todėl darbai itin artimi daugumai žmonių.

Tarkim, tapydama liūtus, M. Chopey perteikia ne jų plėšriąją pusę ar galią, o kilnumą, orumą, ištikimybę. Todėl tiek vaizduojami liūtai, tiek kiti objektai, net mėgstamos tapyti gėlės ar nuogų moterų figūros labai dažnai įgyja simbolinę prasmę, kas suteikia paveikslams savitą gylį bei daugiasluoksniškumą.

Emocionalūs, svajingi tapybos bei akvarelės darbai ne tik nutapyti iš natūros, bet ir persmelkti vizijų, sapniškos tikrovės, simbolizmo estetikos – sąlygiškos situacijos, fantastika (drakonai irkt.), simboliai atskleidžia M.Chopey švelnią poetinę prigimtį ir drauge – dramatiškus išgyvenimus bei ilgesį.

Taigi nors tapydama realistine maniera, vis dėl to M. Chopey savo darbais byloja apie idealųjį pasaulį, realiuose vaizduose slypinčias paslaptis arba tiesiog kviečia grožėtis ir gėrėtis, t.y. pamatyti įstabų grožį gėlės žiede, nuogos moters figūroje, gamtoje.

Enrika Striogaitė

Kultūros centre paroda eksponuojama 04 21 – 05 31 dienomis.